Craniosacraal therapie is ontstaan uit de osteopathie. Het ontleent zijn naam aan het Cranium (schedel) en het Sacrum (heiligbeen). Binnen de benige structuren van onze schedel en wervelkolom liggen onze hersenen en het ruggenmerg (ons menselijk brein) ingepakt in bindweefsel.
In de Craniosacraal therapie speelt het bindweefselsysteem (fascia) de hoofdrol. Het zit namelijk overal in ons lichaam. Ons skelet zit in beenvlies, ons hart heeft een hartzakje, de longen worden omringd door longvlies en om elke spier, elk bloedvat of zenuw zit bindweefsel. Kortom het bindweefsel systeem is één groot dynamisch systeem wat alles omvat en verbind. Het zit overal.
Vergelijk het gemakshalve even met het wegennetwerk in Nederland. We hebben hoofdwegen, zijwegen, verkeersaders met knooppunten, maar ook smalle landweggetjes. Om ons vrij te kunnen bewegen door het land is het belangrijk dat ons wegennetwerk vrij doorgankelijk is.
Ditzelfde geldt voor ons bindweefselsysteem. Naast verbinding biedt het tevens steun aan organen. Maar het meest bijzondere is dat het in staat is informatie in zijn vezels op te slaan en vast te houden.
We worden dagelijks blootgesteld aan allerlei belastende invloeden. In een gezonde situatie zijn wij instaat om de op ons inwerkende krachten op te vangen en er weer van te herstellen. Maar als een gebeurtenis te heftig is, bijvoorbeeld door een ongeluk, ziekte, operatie, langdurige of heftige stress of verlies, kan het zelf herstellende vermogen blokkeren. Hierdoor blijft de opgelopen spanning in het lijf vastzitten. Het bindweefsel komt letterlijk op rek te staan en verhard daardoor. Je flexibiliteit neemt af. De rek gaat eruit. Je moet in je lichaam letterlijk om deze blokkade heen bewegen. Dit geeft vaak een extra belasting op delen van je lijf die daar niet op gebouwd zijn of de druk niet aan kunnen. Dat zijn de plekken waar de klachten ontstaan.
Een praktijkvoorbeeld
Iemand heeft al tijden last van zijn nek en rechterschouder. Fysiotherapie en medicatie bieden tijdelijk verlichting, maar de klachten komen steeds terug.
Een Craniosacraal therapeut kijkt niet alleen naar de schouder en nek, maar naar de gehele persoon. Hij of zij is getraind om zich goed af te stemmen op het bindweefselsysteem en dit te scannen op stagnaties. Bovenvermelde cliënt had een enorme stagnatie in zijn bindweefselsysteem rond zijn lever. De therapie richt zich dan op de plek waar de spanning zit. Als je daar je hand op legt en het weefsel luisterend uitnodigt om van binnenuit in beweging te komen, dan zal het met golven de daarin vastgehouden spanning loslaten. Het weefsel verzacht weer en krijgt zijn natuurlijke veerkracht terug.
Het wonderlijke is dat, wanneer dit vrijkomt, de herinnering aan de oorzaak van de stagnatie vaak ook vrijkomt. Doordat het weefsel rond de lever zijn flexibiliteit terugvindt, krijgt de schouder weer bewegingsvrijheid. Het overbelaste weefsel kan zich daarna vrij vlot herstellen, zodat de klachten blijvend verdwijnen.