Ervaringsverhalen

Verhaal 1

Als je op je vrije dag i.p.v. naar een verjaardag naar je werk rijdt is dat wel een teken dat het niet goed met je gaat. En als je op diezelfde verjaardag geconfronteerd wordt met jezelf met als gevolg dat je s’ avonds huilend onder de douche staat en niet meer kan stoppen dan weet je echt dat het niet meer goed met je gaat. Maar dat het niet goed met mij ging was al langer duidelijk, dat had mijn lichaam al lang aangegeven. Maar daar luisterde ik niet naar en draafde mezelf voorbij, verwaarloosde mezelf. Ik had al langere tijd last van migraine, maag en darm klachten en slapeloze nachten. Maar ik ging maar door, totdat ik onder die douche stond en dus niet meer kon stoppen met huilen. De volgende dag heb ik mij ziek gemeld en ik was mij bewust dat ik dit niet alleen kon. Maar waar vond ik de hulp/ondersteuning die ik nodig had. En wat had ik dan nodig?

Wat ik niet nodig had wist ik wel, geen psycholoog of therapeut waar ik mee moest praten. Praten heb ik in mijn leven al meerdere malen gedaan met diverse behandelaren. Ik heb drie keer eerder een periode gehad van depressies. Door mijn werk, ik werk zelf in de zorg met mensen met een psychische aandoening of zo als wij zeggen een uitdaging, had ik zeer positieve verhalen gehoord over Fascia. Na contact gezocht te hebben kon ik al vrij snel terecht bij Ytje.

De eerste afspraak wist ik niet wat ik moest verwachten, ik ging er open in en was misschien wel een beetje sceptisch. Maar al snel zonder nog veel van mij te weten haalde Ytje een onderwerp naar voren die heel wat los maakte. En dat los maken gebeurde ook letterlijk. Door bewust te worden van wat er gebeurt in je lichaam kun je het echt loslaten. Signalen die je lichaam geven draaf ik normaal gesproken aan voorbij maar Ytje maakte mij hier steeds meer bewust van. In mijn lichaam gebeurde van alles, opgebouwde stress, spanningen en oud zeer hadden zich vast gezet in mijn lichaam, zo voelde het voor mij. Door te luisteren naar mijn lichaam en de manier van behandelen door Ytje kreeg ik steeds meer inzicht in mijn eigen ik. Voor mij een totaal andere manier van “behandelen”. Maar een manier die goed werkte en waar ik veel van heb geleerd.  Inmiddels ben ik alweer een tijdje aan het werk en natuurlijk zijn niet alle stress en problemen weg ( wel oud zeer) maar ik luister nu goed naar mijn lichaam,  draaf niet meer voorbij aan de signalen en ben liever voor mijn lichaam en geest. Ik heb leren kijken naar mezelf op een andere manier en ben Ytje daar heel erg dankbaar voor.


 

Verhaal 2

Van mijn nieuwe tandarts kreeg ik een visitekaartje van Fascia, met de opmerking dat Ytje wel iets voor mij zou kunnen betekenen.

Mijn klachten waren:  oververmoeidheid, concentratieproblemen en geheugenverlies.

Ik ben een vrouw van 65 jaar. Met 18 jaar kreeg ik verkering en een paar jaar later getrouwd. Ik kreeg vier kinderen, waarbij het vierde kindje te vroeg geboren is en niet levensvatbaar was.

Mijn man was een moeilijk persoon en dominant, er heerste vaak spanning, stress en hij was niet trouw. In die tijd had ik heel vaak last van heftige migraineaanvallen.

Met 40 jaar ben ik  samen met mijn drie kinderen in een opvanghuis terechtgekomen, omdat mijn man mij ernstig mishandeld heeft, daarna ben ik van hem gescheiden.

Bij één van de eerste sessies merkte Ytje op dat ik, zo lang ik met hem samen was mijn  overlevingsmodus continu op ‘aan’ had staan. Ik stond altijd onder hoogspanning en had heel veel stress. Zelfs in mijn slaap was ik nog alert.

Tijdens deze sessie kwam Ytje er achter dat hij mij tot op de dag van vandaag, op afstand nog steeds lastig viel, o.a. mij verwensingen toe liet komen.

Dankzij Ytje’s vakkennis, manier van behandelen, invoelingsvermogen, adviezen en bijzondere humor waar ik de slappe lach van kreeg heeft ze mij ontzettend goed kunnen helpen. Blokkades zijn opgeheven en energie die niet bij me hoorde is afgevoerd, ook de vloek die hij op mij had is hierdoor verbroken.

Al met al heb ik zeven behandelingen gehad. Met mij gaat het nu zoveel beter en daar ben ik Ytje zo ontzettend dankbaar voor!


 

Verhaal 3

De laatste keer dat ik in contact kwam met Ytje (ik was al vaker bij haar geweest voor andere hulpvragen) was omdat ik een zwaar ongeluk heb gehad.
Ik had traumatisch hersenletsel, was rechts geheel aangedaan en kon niet praten. De eerste keer dat ze mij behandelde was nog in het ziekenhuis. Ik weet hier zelf niets meer van, maar van mijn naasten hoorde ik dat ik daarna mijn rechterarm meer kon ontspannen. Hij hing meer naar beneden en was niet meer krampachtig en stijf. Daarna heeft hij zich op een bijzondere wijze hersteld.

Toen ik in de revalidatie kliniek kwam had ik weer een sessie en dit keer was ik er helemaal bij. Het grootste verschil dat ik merkte, en ook mensen in mijn omgeving viel het op, is dat ik beter ging lopen! Eenmaal thuis ging ze onder andere aan de slag met mijn duizeligheid. Ik kreeg minder last van mijn onderrug en hierdoor ook minder last van mijn duizeligheid.

Ik geloof dat de combinatie van binnenuit (zoals bij Ytje dat doet) behandelen en buitenaf behandelen (zoals bij de revalidatie) elkaar zeker heel goed kunnen versterken.


Verhaal 4

Mijn ervaring bij Fascia Workum. Ik ben een jonge man van 29 jaar. Sinds mijn 12e jaar heb ik al heel erg last van mijn rug, ik ben al naar verschillende specialisten geweest o.a. ziekenhuis bezoeken en verschillende therapieën. In het ziekenhuis hebben ze foto’s gemaakt, daar kwam uit dat mijn rug niet helemaal recht staat, maar de artsen zeiden dat ik daar geen last van kon hebben. Het volgende onderzoek ging uit naar mijn zenuwen, maar daar bleek ook niks verkeerd te zitten. Sommige therapieën hielpen meestal een maand á 2 maanden, helaas kwam altijd de pijn weer terug.

Na vele jaren ben ik terecht gekomen bij Fascia in Workum.

Het was een ongelofelijke ervaring voor mij, ondanks dat ik veel verschillende therapieën heb gehad was dit toch een hele andere gewaarwording. Toen ik daar was had ik nog steeds last van mijn rug. Op het einde van de sessie moest ik even gaan zitten, en toen was het een heel ander gevoel in mijn rug. Na zoveel jaar anders en vooral gespannen te moeten zitten voelde het nu heel los en ontspannen aan, en vooral ook geen last/pijn meer. Na bepaalde handelingen gedaan te hebben op het werk en thuis dacht ik dat de pijn weer terug zou komen, maar dat is tot op de dag van vandaag nog steeds niet gebeurd. Ik heb in totaal 3 sessies gehad.

Ik was eerst totaal onbekend met dit soort therapie, maar ik ben heel blij dat ik hiernaartoe ben geweest.


Verhaal 5

Ik liep al een tijdje rond met een wat negatieve instelling. Ook mijn persoonlijke omgeving zag dat ik niet lekker in mijn vel zat. Daarom ben ik op advies van mijn moeder naar Ytje gegaan. Aan het begin wist ik nog niet wat ik ervan moest verwachten.

Tijdens de behandelingen zijn we erachter gekomen dat er op bepaalde plekken in mijn lichaam ‘blokkades’ aanwezig waren. Enkele van deze blokkades zijn op latere leeftijd ontstaan en één was al voor mijn geboorte aanwezig.

Voor mij was dit vooral een leerproces. Ik ben mij er nu van bewust dat deze blokkades in mijn lichaam resulteerden in feit dat ik niet lekker in het vel zat. De blokkades zijn nu weg en ik voel mij nu stukken beter. Ik neem nu vaker initiatieven en probeer niet meer op de achtergrond te leven wat ik voorheen wel vaak deed.


Verhaal 6

Het is begin 2020, onze dochter is 10 maand oud. Ze ontwikkelt zich langzaam. Met behulp van fysiotherapie gaan we kleine stappen vooruit. Ook gaan we naar de kinderarts. We willen weten of de langzame ontwikkeling een onderliggende oorzaak heeft.

We weten dat Ytje een praktijk heeft, waar ze onder andere veel kinderen behandeld en waar heel veel positieve verhalen over de ronde gaan. Zou Ytje onze dochter ook kunnen helpen? Na enkele momenten van overweging hebben we contact opgenomen met haar en zij nodigt ons uit om bij haar in de praktijk te komen. Ytje gaat kijken of ze iets voor haar kan betekenen. Ze legt ons meisje bij haar op een bed en pakt haar met haar handen vast aan de bovenbenen bij de heupen. Op deze manier kan Ytje inloggen op haar lichaam. Onze dochter vertelt vanuit haar lichaam Ytje ondertussen hoe ze in haar vel zit. Samen werken ze aan verbetering, kabels die in de knoop liggen worden op de juiste manier vrij gemaakt.
Onze dochter bepaald wanneer de behandeling klaar is. Ytje voelt dan dat het voor die dag klaar is en vertelt ons wat ze samen hebben gedaan.
In de weken die hierop volgen wordt, de ene keer duidelijker dan een andere keer, zichtbaar dat ons meisje beter in haar vel komt te zitten en zich enorm begint te ontwikkelen. Wij zijn zo blij dat Ytje haar kan helpen. Als wij die hulp niet hadden gehad, was ze waarschijnlijk nog niet zover geweest als nu.


Verhaal 7

Ik zoek hulp omdat ik klachten en pijnen heb door mijn hele lijf heen waar ik de vinger niet op kan leggen.

In therapie:
Wat zou ik ervan moeten verwachten? Ik ging er blanco in, dacht laat het maar over me heen komen.

Tijdens de eerste behandeling was er herkenning en erkenning, zie je wel er is wel iets! Ik ben op de juiste plaats.

De tweede behandeling stond in het teken van de familie opstelling, zeer indrukwekkend! Nieuwe kijk gekregen op situaties in het leven.

Ik kreeg woorden voor de gevoelens en gedachten waar ik altijd mee rondliep. Er kwam zoveel rust over mij heen echt ontzettend bijzonder.

Tijdens de derde behandeling bleek dat mijn duizenden cellen in mijn lijf de positieve flow hadden gekregen en de energie stroomde al stukken beter dan een paar weken geleden.

Mijn oude jas maakt plaats voor een nieuwe.


Verhaal 8

Ik ben naar Ytje gegaan omdat ik veel last had van mijn schouder, nek en onderrug. Het zat vast en ook fysiotherapie/chiropractie hielpen niet voor langere tijd. Het bleef pijnlijk. Al eerder ben ik bij Ytje geweest met mijn onderrug. Hier heb ik nu helemaal geen last meer van, maar mijn nek en schouders bleven pijnlijk.

In deze behandeling is Ytje bezig geweest met Matrix Energetics. Hoe ze het precies doet weet ik niet, maar op afstand kan ze dan voelen wat ze in mijn lijf tegenkomt aan bijvoorbeeld blokkeringen. Soms voel je er niets van en soms voel je dat er iets verandert in je lichaam. Heel bijzonder. Ik voelde in deze behandeling dat ik beter op mijn benen kwam te staan en mijn houding ontspannen werd. Alleen de rechterkant bleef nog pijnlijk. Ze is toen dichterbij mij komen staan en heeft mijn arm gepakt en heeft de blokkering uit mijn arm gegooid door middel van mijn arm te bewegen. Hierdoor werd de pijn minder en voelde ik mij lichter. Ook kwam erbij dat ik graag alles goed wil doen en eigenlijk wil leven volgens een ideaal plaatje. Bovendien was ik in deze periode opzoek naar wat ik wou in verband met mijn werk. Ik vond het erg lastig om daarachter te komen. Dat ideaal plaatje hing letterlijk boven mij. Ytje noemde het, het luchtkasteel. Het zweefde steeds boven mijn hoofd en daar wou ik aan voldoen, maar dat was niet realistisch. We hebben de touwtjes van het luchtkasteel, dat steeds mijn schouders naar boven trok, doorgeknipt en ik heb het luchtkasteel letterlijk weggegooid. Het klinkt raar, maar het voelde goed. Door deze behandeling ging ik meer beseffen dat ik naar mijzelf moet kijken. Wat wil ik en wat kan ik. Kom in beweging, denk niet te veel en doe wat je leuk vindt! Het is bijzonder hoe Ytje je op deze manier kan helpen.


Verhaal 9

Via een collega kwam ik met mijn 1-jarige zoontje bij Fascia terecht. Hij huilde veel voor zo’n levendig kereltje. De huisarts had er geen boodschap aan en het consultatiebureau evenmin. Dus naar Ytje. Baat het niet dan schaadt het niet. Hoe het werkt begrijp ik nog steeds niet, maar ik heb gezien dat het werkt. Door middel van een zachte aanraking kon ze in zijn lichaampje voelen dat hij tijdens de bevalling erg veel druk had opgevangen en daardoor veel spanning in zijn hoofd had. Tijdens de sessie heeft ze hem uitgenodigd en ondersteund zodat hij die drukkende energie los kon laten. Al na de eerste keer ging het een stuk beter met hem. Mijn man en ik vonden het een waar wonder; wij konden zowaar weer eens een nacht doorslapen. Ik ben in totaal 3x met onze zoon bij geweest. Nu, een half jaar later, is het een vrolijk mannetje, eet goed, slaapt goed en drinkt goed. Alles wat een moeder wenst.


Verhaal 10

Wij hebben begeleiding van Ytje Akkerman gevraagd voor ons 4 jarig zoontje omdat hij verschillende “signalen” liet zien waardoor wij dachten dat hij niet lekker in z’n vel zat: hij schrok bijna altijd heel erg van harde geluiden; onweer, de maandelijkse “sirene”, hij wilde niet op z’n eigen bed slapen en kon en wilde niet zelf gaan slapen; wij moesten ernaast blijven liggen tot hij sliep en dan konden we heel zachtjes de kamer gaan verlaten.

Verder vroeg hij bijna altijd of we met hem wilden gaan spelen; zelf spelen was zeldzaam. Hij vroeg bij veel dingen hulp nou ja hulp hij wilde graag dat wij het voor hem deden; kleren aan/uit, naar toilet gaan. Hij wilde niet warm eten. Op school kon hij zich moeilijk op n “werkje” concentreren.

Hij vond t reuze spannend om naar Ytje te gaan. Gelukkig voelde ze dit goed aan en speelde hier heel mooi op in. Elke keer kreeg hij een stukje meer vertrouwen. Doordat zij meerdere vormen van therapie beheerst en toepast kom je tot een resultaat dat steeds weer wat oplevert!

Onze zoon reageert er goed op en vindt het nu prima om naar haar toe te gaan. Hij speelt weer zelf en zingt er nu zelfs bij. Verder kan hij omgaan met harde geluiden, onweer etc. Hij gaat zelf slapen op z’n bed, hij kan nu ook de tijd en de rust vinden om te gaan zitten kleuren. Gaat zelf z’n kleren aan/uit doen. Op school neemt hij meer initiatief. Warm eten gaat nog niet, maar we hebben goede hoop dat ook dat weer gaat komen.

Ook als moeder kreeg ik duidelijkheid hoe ik met hem omging en met hem om kon gaan. Familiegewoontes werden helder. Wat voor mij als moeder ook rust geeft. (Als helend wordt ervaren).


Verhaal 11

Probleem: zware steeds terugkerende migraine met verkrampingen in mijn rug, nek schouders en darmen. Ik lig minstens 2 maal per week een paar dagen ziek in bed.

Op een respectvolle integere manier helpt Ytje mij om mijn probleem te ontrafelen. Door zowel de aandacht op het lichamelijke, als op mijn gehele functioneren te richten komen we dichter bij de kern waar het werkelijk om gaat. Ik leer te voelen waar de zere plek werkelijk zit en kan nu langzaam maar zeker, in plaats vanuit mijn oude angstige verkramping naar de buitenwereld, van binnenuit, vanuit mijn oorsprong leren te leven. Ik merkt dat ik mij daardoor steeds beter kan ontspannen en meer deel kan nemen aan het leven.


Verhaal 12

In eerste instantie kwam ik bij Fascia terecht voor mijn zoontje, die slecht sliep, reflux had etc. Zijn klachten bleken deels ook samen te hangen met mij als moeder. Ik werd me daarna telkens bewuster van het feit dat ik nog steeds en al lange tijd een ondertoon voelde van angst/stress en vermoeidheid en nu ook het effect daarvan op mijn zoon. Al eerder had ik aandacht besteed aan het herstel van mijn gezondheid maar nu, na grote veranderingen in mijn leven (verhuizing tijdens zwangerschap, gaan samenwonen, kindje krijgen), besloot ik dat het nodig was om ook voor mijzelf ondersteuning te vragen.

Op de eerste afspraak met Ytje gaf ze voor mij meteen de juiste diagnose weer, die helemaal overeenkwam met mijn eigen bevindingen en gevoel. Kort samengevat: het basisniveau van mijn stresslevel stond te hoog en er hoefde niet veel te gebeuren om de boel op tilt te laten slaan.

Daar zijn we mee aan de slag gegaan. Ytje verstaat de kunst om iedere keer de kern te verwoorden en te raken van wat er op het moment van een afspraak bij mij speelde. Daarnaast weet ze heel goed met vertrouwen om te gaan en een gevoel van veiligheid te creëren zodat ik durfde te ‘landen’ in mijn eigen lichaam. Ik sta nu een stuk steviger op eigen benen en ervaar al veel meer rust.

In die tijd was Ytje voor mij ook een grote steun in de rug in het laatste jaar van het afscheidsproces rondom mijn moeder die op haar 74e overleed ten gevolge van de ziekte van Alzheimer.

Ik heb nu het gevoel dat ik het verder zelfstandig kan en zo nodig maak ik gewoon nog een keer een afspraak.