Hypnotherapie

Hypnotherapie heeft als doel om mensen aan te zetten om met hun eigen vermogens hun klachten of verstoringen te overwinnen. Het is de oudste vorm van psychotherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van trance en suggestie. Vanuit een diepe ontspanning kun je gemakkelijk toegang krijgen tot je onderbewuste. In ons onderbewuste bevinden zich alle tot nu toe opgedane ervaringen vanaf het meest prille begin van je leven.

Ervaringen die niet verwerkt zijn, geen plek hebben gekregen of verdrongen zijn, blijven op een bepaalde manier je dagelijkse functioneren verstoren en komen soms op de meest onverwachte momenten omhoog. We ontwikkelen vaak allerlei manieren om maar niet met deze nare gevoelens in contact te hoeven komen. Dat noemen we overlevings-mechanismes.

Herkenbare mechanismes zijn:

  • Hard werken, altijd je best doen om maar als een goed mens gezien te worden.
  • Je terugtrekken en alles aan een ander overlaten, omdat die ander alles toch veel beter kan.
  • Overmatig eten, drinken, roken, etc.
  • Alles wegrationaliseren.
  • Alles projecteren op de omgeving.
  • Je groter of anders voordoen dan je bent.

In de therapie word je via speciale ontspanningstechnieken verbaal begeleid naar een ontspannen bewustzijnstoestand die je kunt vergelijken met de periode vlak voordat je in slaap valt. Vanuit deze bewustzijnstoestand open je de weg naar je onderbewuste. Je wordt stap voor stap begeleid om in je onderbewuste met die situaties in contact te komen die je in je dagelijks functioneren belemmeren. Dat kan op een hele rechtstreekse manier via regressie, maar ook op een zachtere manier via actieve of passieve droomverhalen. Om daar uiteindelijk in de diepere lagen van je onbewuste een bij de huidige situatie passende verandering aan te brengen.

Een praktijkvoorbeeld

Een vrouw van middelbare leeftijd meldt zich met hyperventilatieklachten en angstaanvallen. Ze heeft moeite met conflictsituaties. Ze wil die het liefst vermijden en anders zo snel mogelijk sussen. Doordat ze op dit moment overal om haar heen conflicten tegenkomt, zowel op haar werk als privé, slaat de paniek toe.

Met bovengenoemde cliënte besluiten we een regressie te doen. Vanuit een ontspannen bewustzijnstoestand begeleid ik haar terug naar de eerst keer dat ze in aanraking kwam met een conflict. Beelden komen boven van een heel klein, bang meisje, weggedoken onder de tafel, verstopt achter het tafelkleed. Ze is heel erg bang. Ze ziet dingen die niet voor haar kinderogen bedoeld waren. Haar ouders hebben een vreselijke ruzie. Het ging er heftig aan toe. Vlak daarna zijn ze uit elkaar gegaan en is haar leven rigoureus veranderd.

Belangrijk is dat dat kleine bange meisje gezien en getroost wordt en langzaam onder de tafel weg durft te komen. Doordat ze met haar eigen volwassen ogen naar de situatie kijkt, kan ze haar eigen innerlijke bange meisje nu bieden wat haar ouders haar toen niet konden bieden. Stapje voor stapje kijk je wat deze wond nodig heeft om te helen, zodat ze in haar huidige situatie op een volwassen manier met conflicten om kan gaan.