De fascie is het bindweefselnetwerk waar wij als therapeuten binnen “Fascia” dagelijks mee in contact staan en wat wij proberen te ondersteunen in zijn kwaliteiten.
Heel lang was al bekend dat dit unieke netwerk er was maar doordat het niet zichtbaar was in zijn functionaliteit konden de kwaliteiten en het belang ervan niet gezien en erkent konden worden op de manier waarop Dr. Guimberteau dat vanaf 2011 heeft weten te doen.
Dr. Jean Claude Guimberteau, een Franse handchirurg liet een speciale endoscoop ontwikkelen zodat hij beelden kon maken van de buigpezen in de schedes van ons hand om meer inzicht te krijgen in hun functionaliteit zodat hij zijn inzichten als handchirurg kon verbreden.
Bij toeval stuitte hij op een heel fijnmazig, zeer dynamisch netwerk van ogenschijnlijk ongeordende vezels die durend in een beweging van in elkaar schuiven, uit elkaar bewegen in alle mogelijke richtingen. Een wereld die tot dan toe voor de hele medische wetenschap verborgen was gebleven kwam op micro anatomisch niveau in beeld.
Dit heeft hem zo geïnspireerd dat hij er zijn levenswerk van heeft gemaakt om dit netwerk beter te onderzoeken.
Hij ontdekte met zijn team wetenschappers dat dit plastische netwerk van vlak onder de opperhuid door alle lagen van ons lichaam heen loopt als een heel groot samenhangend systeem. Hij heeft dit de extracellulaire matrix genoemd.
Alle organen, spieren, botten, zenuwen worden door dit multi-fibrilaire netwerk verbonden en gesteund. Dit netwerk is opgebouwd uit collagene en elastische vezels die in een proteïnerijke waterige bedding zich in elkaar kunnen vouwen en uit elkaar kunnen bewegen afhankelijk van de krachten die er op hen inwerken. Het is multidimensionaal, wat in houdt dat het plastisch is in alle richtingen.
Afhankelijk van de functie van het weefsel is de bouw meer of minder flexibel. Fascie rond de longblaasjes moet elastisch zijn, dus veel elastische vezels bevatten terwijl de fascie rond pezen en botten sterk en stabiel moet zijn om de inwerkende krachten op te kunnen vangen waardoor er daar meer collageen in zit. Het ontwikkelt en past zich durend aan aan de functionaliteit.
Deze ontdekkingen van dit plastische netwerk, welke zich alleen laat zien in levend weefsel zorgt er voor dat alle ideeën over de anatomie en fysiologie van ons menselijk lichaam moeten worden herzien.
De beelden die Guimberteau van dit systeem heeft weten te maken zijn fascinerend. Hoop dat je geniet van bijgevoegd filmpje